Hjælp til gæld

Har du brug for hjælp til gæld? 

Du er ikke den eneste, antallet af danskere der sidder i en svær økonomisk situation er stærkt stigende. Jeg hjælper mine kunder ud af gældskrisen med økonomisk råd og vejledning.

På denne side har jeg lavet forskellige guider til hvordan man styre sin økonomi bedst muligt.

For at man kan komme ud af en gældskrise, er det vigtigt at man er villig til at se situationen i øjnene og arbejder ud fra hvor man er nu og erkender at man har brug for hjælp til gæld.

Når du er nået dertil er jeg klar til at hjælpe dig videre ud af gældskrisen. 



Jeg har lavet en guide om hjælp til gæld, der viser hvilke ting du kan gøre for at komme videre, hvis din gæld er blevet uoverskuelig


 

1. Stop med at låne penge

Hvis du ønsker hjælp til gæld, er din vigtigste opgave, at holde op med at låne flere penge. Hvis du har konto-/kreditkort, så klip dem i stykker og afmeld kortet.

Bed banken om at få udskiftet Dankortet med et hævekort (fx Visa Electron), som du ikke kan overtrække.

 

2. Få hjælp til gæld med overblik over dine gældsposter

Kontakt dem du skylder penge for at få en oversigt over din gæld eller find de breve frem, som du har fået fra dine kreditorer og lav en liste over alle dine gældsposter. Hvor meget skylder du og til hvem? Og til hvilken rente har du lånt pengene?

Hvis du er registreret i RKI, som er Danmarks største kreditoplysningsbureau og varetages af Experian, kan du kontakte dette link Din Info for at se hvad der er registreret om dig. Du kan logge ind med dit Nem-Id og få en personlig oversigt over de gældsposter der er registreret på dig.

 

3. Lav et budget som skaber overblik

Læg et budget, hvor alle årets udgifter og indtægter skrives ind. Sæt betalingerne ind i den måned de betales. Få de betalinger du kan delt ud så de betales månedsvis i stedet for årligt, eksempelvis forsikringer, så det er en mindre betaling, men hver måned i stedet for en stor betaling en gang årligt.

Du bør starte med at lægge budget for de faste udgifter som fx husleje, el, vand, a-kasse, licens, forsikringer mv.

Når du har indtastet alle dine faste udgifter, kan du se, hvor meget du har tilbage til løbende udgifter som fx mad, tøj, sko, fornøjelser, ferier, uforudsete udgifter og lignende.

Når du har overblikket over dine udgifter er det vigtigt du gennemgår mulighederne for at skære nogle af dem væk. Eksempelvis er der mange der betaler til fitnesscenter uden at bruge det forskellige abonnementer på diverse blade, lotto eller andre spil der ikke er nødvendige.

 

4. Kontakt dem du skylder penge – og prøv at få en aftale

Kontakt de kreditorer du skylder penge. Giv dem en kopi af dit budget og en liste med gældsposter. Måske kan du få hjælp til gæld ved at lave en aftale med dem om lavere renter eller afdrag.

Læg en plan for, hvordan du vil betale lånene tilbage. Du kan måske samle nogle af lånene eller betale lånene af ét ad gangen.

Hvis du ikke har penge til at betale alle kreditorer, bør du overveje, hvordan du vil prioritere kreditorerne. Det kan være efter kriterier som fx gældens størrelse, rentesatser, hvordan gælden påvirker dine muligheder, trussel om fx inkasso, registrering i RKI og/eller en sag i fogedretten.

Hvis du har misligholdt gæld til det offentlige (fx skat, ubetalt underholdsbidrag, parkeringsbøder, afgift til DSB og medielicens osv.), kan du kontakte SKAT’s inddrivelsescenter for at få lavet en aftale.

Hvis du har svært ved at tilbagebetale SU-gæld, men endnu ikke har misligholdt dine aftaler, kan du eventuelt få udskudt eller nedsat betalingen i en periode, hvis du kontakter Statens Administration. Det kan du læse om på borger.dk.

 

5. Kontakt SKAT og sørg for, at dit skattekort er korrekt

Din skattetrækprocent og de månedlige skattefradrag bestemmer, hvor meget din indtægt beskattes. Men hvis tallene er forkerte, risikerer du blandt andet at skulle betale skat tilbage.

Hvis du vil undgå skatteoverraskelser, er det en god idé at kontakte SKAT og sørge for, at skattekortet er korrekt.

 

6. Tjek om du har ret til støtte

Hvis du har lav indkomst, kan du eventuelt kontakte kommunen og få dem til at tjekke, om du får den støtte, du måske har ret til. Det kan være fx boligstøttefriplads i daginstitutionbørnetilskudeller anden støtte.

Det kan være afgørende for at få mere luft i økonomien.

 

7. Få hjælp til gæld ved at søge om at få eftergivet gælden

Hvis du opfylder en lang række kriterier, kan du eventuelt være berettiget til eftergivelse af gæld til det offentlige over et bestemt antal år med et fast beløb om måneden.

Du kan læse mere om kriterierne for eftergivelse af gæld til det offentlige hos SKAT og du kan downloade et ansøgningsskema.

Hvis du opfylder en lang række kriterier, kan du eventuelt være berettiget til gældssanering, hvorved din gæld kan blive nedsat eller helt bortfalde. Hvis gælden bliver sat ned, bliver der lavet en afdragsordning for resten af gælden.

 

8. Søg hjælp til gæld via rådgivning

Hvis du ønsker hjælp til at få styr på din økonomi, er jeg klar til at hjælpe. Jeg giver hjælp til gæld til mange gældsramte, men har også mange kunder der blot har brug for lidt rådgivning omkring hvordan de får et overblik samt en plan for at komme nemmest ud af gælden.

Læs meget mere om hvordan jeg giver økonomisk rådgivning her på min forside. Kontakt mig og jeg vil hjælpe dig så godt jeg kan.

lene-okholm-grafisk-divider


FÅ STYR PÅ ØKONOMIEN - HER ER 6 GODE RÅD

Man kan spare rigtig mange penge i hverdagen ved at have fokus på hvordan pengene kommer til at række længst muligt. 

Her er råd du bør tage til dig hvis du gerne vil gøre din hverdag rigere.

lene-okholm-grafisk-divider

 

Køb ikke ting på afbetaling

Hvis du ønsker at være gældfri og få styr på økonomien er en af de vigtigste ting at undgå at optage gæld, så derfor spar op til de ting du ønsker dig inden du køber dem. Det vil give dig meget større økonomiske muligheder i fremtiden.

Spar mange penge med en madplan

Ved at lave en madplan for en uge af gangen og handler efter denne, kan man nøjes med at handle en gang i ugen, hvilket sparrer en for en masse impulskøb man nemt kan gøre når man handler hver dag.

Man kan også i den forbindelse nemmere kigge og handle ind efter de tilbud der er på eksempelvis kød, grønsager og mejeriprodukter. Derudover kan man også sørge for mindre madspild, da man kan tilrettelægge sin mad efter de rådvarer man alligevel skal bruge nogle af de andre dage.

Undersøg priser inden du køber

På internettet kan du finde billige løsninger på alt. Du kan f.eks. finde billigere forsikringer, købe brugte byggematerialer, købe batterier, købe brugt tøj bøger osv. Begynd at købe ting brugt.

Generelt overblik er altafgørende, derfor er nedenstående råd vigtige at efterleve en gang om året i hvert fald.

Læg et budget

Et vigtigt skridt til at få styr på økonomien er at lave sig et budget, der indeholder samtlige faste udgifter. Med et budget har man sig et godt overblik over, hvad man skal af med.

Fordel de faste udgifter ud på årets 12 måneder, og regn ud, hvor mange penge du skal give hver måned for at dække den side af udgifterne. Husk også her at afsætte penge til uforudsete udgifter, da man ikke undgår disse ind imellem.

Opret budgetkonto

For at gøre betalingerne på de faste udgifter nem, bør du oprette en budgetkonto og lægge alle udgifter derovre med PBS og derefter sætte banken til at overføre den månedlige udgift automatisk til budgetkontoen, så skal du slet ikke bekymre dig om dine ting bliver betalt, medmindre du ændrer dine udgifter.

Fjern de unødvendige udgifter

Mange mennesker betaler til eksempelvis kontingenter i fitness og abonnementer på diverse blade, spil mm, som ikke er nødvendige. Sørg for at fjerne alle udgifter i dit budget der ikke er nødvendige for at spare så mange penge som muligt og derved skabe så mange penge som muligt til afdrag på gæld eller opsparing.

 

Scroll to Top