Bankkrak


Et bankkrak betyder at en bank går konkurs. Finanstilsynet holder øje med de danske banker og risikoklassificerer de banker, de mener er i en situation, hvor de muligvis går konkurs.

Hvad sker der ved et bankkrak?

Når en bank er risikoklassificeret, udfører Finanstilsynet ekstra mange tilsyn med banken. Det gør de for at se, om denne udvikling forværres, eller om banken kommer på ret køl igen og derved undgår et bankkrak. Hvis banken ikke kan overleve, overtages denne i første omgang af Finansiel Stabilitet, hvis en anden bank ikke opkøber banken. Derefter bliver kunderne så vidt muligt flyttet til andre banker. Man ser, hvad der er af muligheder for, at andre banker evt. kan opkøbe dele af den krakkede bank.

Ved et bankkrak er kunderne er sikret deres indlån

Mange danskere er usikre på, hvordan de står, hvis deres bank går konkurs. Dit almindelige indestående – det vil sige indestående på lønkonto og opsparing i banken – er dækket med et beløb svarende til 100.000 euro (p.t. omkring 745.000 kroner). Særlige indlån som fx pension og børneopsparing er dækket fuldt ud ved bankkrak. Hvis der er tale om en fælleskonto, hvor det f.eks. er mand og kone, der ejer kontoen, er det 2 x 100.000 euro, som er dækket. Hvis du både har gæld og opsparing, er det dit nettoindestående, der er dækket. Har du eksempelvis en opsparing på en million kr. og en gæld på 300.000 kr., er dit nettoindestående (opsparing fratrukket gæld) 700.000 kr., og du er dermed dækket fuldt ud ved bankkrak.

Investorer mister deres penge ved bankkrak

Anderledes står det til, hvis du er aktionær i en bank, der går konkurs. I dette tilfælde mister du nemlig dine penge. Hvis du er aktionær, skal du være klar over, at det er en meget risikabel investering. Det er ligesom at gå på kasino. Man kan godt tjene penge, som mange også gør, men man kan også tabe dem alle sammen. Derfor er et godt råd aldrig at investere flere penge, end du har råd til at miste igen. Der er altid en risiko for bankkrak. Kontakt mig, hvis din bank er gået konkurs eller på vej til det. Det kan være, at har behov for hjælp med processen i at finde den rigtige bank til erstatning.

Scroll to Top